top of page
  • rudolfbanyai

Ha túró, akkor csak is töltött zsemle Judit módra!

Gondos Judit huszonhárom éve él Józsefvárosban, ahol képviselőként szívén viseli a kerület és az ott élők sorsát. Mindeközben persze háziasszonyként is helytáll, férjével maguk termelik és készítik el kedvenc ételeiket - írja a Hírnyolc hetilap.



Gondos Judit fideszes képviselőasszonyt nem akármilyen fából faragták, már gyerekként megtanulta a kemény munkát, a vidéki élet megedzette, így az már meg sem kottyant neki, hogy később, Józsefvárosban járőrözzön a rendőrség és a polgárőrség együttműködése okán. Önkormányzati képviselőként jelenleg az egyetlen nő a csapatban, de ez őt csak bátorítja, főleg akkor nincs pardon, ha a csatározásokat sem nélkülöző testületi üléseken igazságtalanságot érzékel. Judit, miközben határozott és talpraesett, csupa-szív ember. Néhány éve pedig, újra rátalált a szerelem, azóta férjével még a konyhában is együtt dolgoznak a család örömére.


"Tündér a családom, így nem kell mindent egyedül csinálnom"


Judit és a családja is inkább a hagyományos ételeket szereti, sokszor főz pörkölteket, húsból vagy gombából de a káposztafélék is nagy kedvencek. Külön érdekesség, hogy az alapanyagok nagy részét ők maguk termesztik és ők maguk állítják elő. A hurkához például megvesznek minden hozzávalót külön, majd a saját ízlésük szerint elkészítik és betöltik. A zöldségeket maguk termesztik: paprikát, paradicsomot, amelyből paradicsomlevet is eltesznek. – Ebben az is jó, hogy tudjuk mi van az ételeinkben, főleg például egy hurkában. Mindezek eléggé időigényesek, de nekem tündér a családom, így nem kell mindent egyedül csinálnom – mondja Judit –. Nem kell aggódnom, hogyan lesz időm a főzésre, mert ritka szuper férjem van, aki nagyon sokat segít a konyhában.



"Gyerekként nyáron napszámba mentünk"


Judit az édesanyjától tanult főzni. Eger mellett, egy kis faluban nőtt fel, ahol bizony a gyerekeknek dolgozniuk kellett.- Ott jártam oviba és iskolába, de a suli után rengeteg teendőnk volt. Nyáron napszámba mentünk, az állatokat is etetni kellett, egyszóval nagyon kemény munkával telt a gyerekkorom – mesélte. – A nagymamámnál sok időt töltöttem, nála voltak libák, tehenek, amelyeket ki kellett hajtani reggelente és este visszaterelni. A nagymamám csipkelekvárja zseniális volt, ellestem tőle így most mi csináljunk, késő ősszel magunk szárítjuk otthon a csipkebogyókat.


"Az nem állapot, hogy ha hazamegy valaki este, már nem tud leparkolni"


Judit akkor költözött Józsefvárosba amikor elvált első férjétől, azóta itt él. Mint mondta, megtetszett neki a kerület és bár voltak problémák, később egyre élhetőbb lett és azt látta, hogy valami valóban elindult Józsefvárosban, ami négy évvel ezelőtt megtorpant, sőt rosszabb lett.- Vissza kellene térni arra az útra, amelyen 2019-ig haladt a kerület – mondta. – Piszok van, az utcákon hajléktalanok, a kapualjakban és a lépcsőházakban drogosok. Sötétedés után már nem szívesen megyek ki az utcára és ugyanezt nagyon sokan panaszolják el nekem. Mindez azért történhet meg, mert a mostani baloldali városvezetés visszavonta azokat a rendeleteket, ami ezeket megakadályozná. Régen nem fordulhatott volna elő, hogy valaki életvitelszerűen lakjon egy utcán parkoló autóban, vagy hogy a prostituáltak nyíltan űzzék a szakmájukat az utcákon. Korábban én is járőröztem a polgárőrséggel, és nagyon jól működött, mert a rendőrséggel összefogva tevékenykedtünk. Az elmúlt években ezt is szétverték és a rendőrségtől nem lehet elvárni, hogy mindenhol ott legyenek. Olyan szinten züllik le a kerület, hogy egyre többen költöznek el. Mindezt meg kell szüntetni! Vissza kell állítani a hajléktalanellátást, ami most egyáltalán nincsen, visszahozni azokat a rendeleteket, amelyek segítségével helyreállhat a közbiztonság de a parkolási problémákat szintén meg kell oldani. Értem én, hogy Pikó Andrásék a zöldfelületekre hivatkoznak, de az nem állapot, hogy ha hazamegy valaki este, már nem tud leparkolni, ráadásul úgy, hogy közben még irreálisan sokat is fizet érte.



Töltött zsemle Judit módra


Juditnak és a családjának egyik nagy kedvence a töltött zsemle, amit el is készített, amikor ott jártunk. Ehhez kell 1 liter tej, vaníliás cukor, cukor, 6 zsemle, fél kilogramm túró, ízlés szerint mazsola.A zsemléket félbe vágta és az alsó részét „kibelezte". A zsemléket beáztatja a vanília cukros tejbe, majd az alsó részébe beleteszi a „zsemlebéllel” elkevert mazsolás túrót. Azt elmondta, hogy ha krémesebb állagot szeretnénk, akkor érdemes a túrót tojással és tejföllel elkeverni a töltés előtt. Cukrot érzéssel tett bele. Ahogy megtöltötte a zsemléket, a tetejére helyezte a „kalapokat” és sütőpapírral bélelt tepsire fektette őket. A tetejére egy kis margarint és tejfölt tett, majd addig sütötte a zsemléket, amíg aranybarna nem lett a tetejük.

Comments


Hírek

bottom of page