top of page
  • vsomorjai

Fővárosi kamuzöldítés: felforrnak az utcák

Elviselhetetlen a forróság Budapesten, Karácsony Gergely kamuzöldítései miatt a még mindig betondzsungelnek számító belső részeken nappal 38 fokos hőség van, éget a nap, a betonon tojást lehetne sütni, emiatt ráadásul este sem lélegezhetnek fel a fővárosban élők - írja a Metropol. Míg a főpolgármester csak annyit tud mondani a lakosoknak, az utcán közlekedőknek, hogy igyanak vizet – mondván, egyre több az ivókút –, addig a valóban klímatudatos Belváros önkormányzata olyan előrelátó zöld és kék intézkedéseket hozott az elmúlt években, amelyek nagyban megkönnyítik az ott élők mindennapjait kánikula idején is - olvasható a cikkben.    

Fotó: Markovics Gábor/Metropol


Karácsony Gergely kihirdette ugyan a klímavészhelyzetet – ehhez csak egy darab papírt kellett aláírnia –, a gyakorlatban azonban nem sok minden történt annak érdekében, hogy a hőség elviselhetőbb legyen a városlakók számára - emlékeztet a napilap írása, hozzátéve, hogy vadászni kell az árnyékot a központi városrészekben – kivéve a Belvárost, ahol a kerület gondoskodik zöldfelületekről, parkokról és a Városligetről, ami kormányzati kezelésben van.


Az FKF ugyan locsolja az utakat és a Városháza parkban felállítottak egy párakaput, a főpolgármester annyit tesz, hogy videón hirdeti a vízivás fontosságát és arra büszke, hogy néhány köztéri ivókutat létesítettek. A belvárosi önkormányzat viszont előrelátó módon, évekkel ezelőtt elkezdte azokat a klímatudatos zöld- és kékszemléletű fejlesztéseket, amelyek már napjaink forróságát is komolyan és a legmodernebb technológiával enyhítik. Emellett a fővárosi útlocsoláson felül maga is rendel további útlocsolást, nem beszélve a számtalan párakapuról, kútról és árnyékot adó fáról, amelyet telepíttetett az elmúlt években.


"A Belvárosban figyelmet fordítunk rá, hogy a nagy melegben is mindenki számára lehetőséget biztosítsunk a felfrissülésre. Az elmúlt években elvégzett rengeteg zöldítés, fásítás és parkosítás mellett kerületszerte beindítottuk a párakapukat, ivókutakat és szökőkutakat is, hogy ezzel is segítsük a rekreációt" – írta közösségi oldalán Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester. Belváros Önkormányzata 2014 óta több mint 600 fát ültetett el, Magyarországon elsőként használtak gyökércellarendszert vagy Stockholm-módszert az ültetések során, ezek pedig az árnyékot adó fák életminőségét és élethosszát is növelik. 


A teljes cikket IDE KATTINTVA a Metropol honlapján olvashatják el.



Comments


Hírek

bottom of page