top of page
  • vsomorjai

Fuldoklik Budapest a hőségben, kevés a fa

A pokoli kánikula olyan terhelést ró a szervezetre, ami mindenkit megvisel. A nyár elején a főpolgármester párakapukat, ivókutakat ígért – de ígért már több zöldfelületet is, ami enyhíthetné a forróságot. Ehelyett van lebetonozott Blaha Lujza tér - írja a Metropol.

Fotó: Bánkúti Sándor/Metropol


Az aszfaltos, macskaköves területeken, főleg a kőépületek között, ahol sok a beton, nagyok az üvegablakok, melyek mind visszaverik a hőt, szinte lehetetlen ép ésszel megmaradni, mert egyfajta melegházként hatnak. Az egész környék olyan lesz, mint egy hatalmas terrárium. Így ezeken a területeken különösen indokolt az utcák folyamatos locsolása és hűtése, ami növeli a páratartalmat.


A főpolgármester 2024. május végén bejelentette, hogy lesz fa, virág, párakapu, árnyékoló, vízosztás a kánikulában, hogy szebbé, jobbá és kényelmesebbé tegyék a nyarat a fővárosban élők számára. Azt, hogy ez mennyire valósult meg – vagy sem –, bárki tapasztalhatta, ha a fővárosban járt.


Az összevissza biciklisávok miatt autóval még iskolaszünetben is sokszor csak araszolva lehet haladni, ami miatt az autók motorja, valamint a kipufogógázok tovább melegítik a levegőt. Így nem pusztán a levegő szennyezettsége nő, hanem a hőmérséklete is. Arról nem is beszélve, hogy hétvégére még a pesti alsó rakpart egy viszonylag hosszú szakaszát is lezárják. Aki még nem tette, próbálja ki napsütésben a rakparti sétát a kerékpározók, gördeszkázók és görkorizók között, miközben közel 40 fokban az aszfalt felmelegszik és visszatükrözi a hőt. Nappal a rakparton elviselhetetlen a hőség a Duna közelsége ellenére is, árnyék pedig sehol.


Ebben a pokoli hőségben egy-egy párakapu igazi felfrissülést jelenthet. Csakhogy leginkább a Belvárosban találhatunk, ahol az V. kerületi önkormányzat többet is felállított, egyébként alig van, és az is csak néha működik. 


A további részletekről IDE KATTINTVA a Metropol honlapján olvashatnak.


Comentários


Hírek

bottom of page