top of page
  • rudolfbanyai

Folytatná a riogatást Pikó, de a bérlők nem hisznek neki

Senki nem kerül az utcára – erősítette meg mostanra három illetékes is a Ludovika Campus tíz érintett házának kisajátítása kapcsán. Pikó András eközben folyamatosan hergel, szerinte „meg kell védeni” az érintett ingatlanok lakóit. A Hírnyolc hetilap kint járt a házakban és megszólaltatta a bérlőket is, akik várják a minőségi lakáscserét.


Az elmúlt években a kizárólag a politikai túlélésre berendezkedett Pikó András láthatóan nem tárazott be a választási kampányra. Az ígéreteit öt éven keresztül meghagyta ígéreteknek, a zöldítés helyett toi toi vécéket telepített, az utcák felújítását elsunnyogta, szemébe nevetett a rekordmagas parkolási sarc miatt háborgóknak és orosz rulettet játszott a közbiztonsággal, a fináléban azonban szembesülnie kellett azzal, hogy hatalmának átmentéséhez kevés lesz a kamulakásprogram és az a jóemberkedés, amit a hajléktalanok kerületbe csábítása és az utcán drogozók pátyolgatása kapcsán felmutathat. Ezért egy látványosnak szánt bűvészmutatvánnyal rukkolt elő, miközben arról megfeledkezett, hogy egy produkcióhoz saját kellékek is szükségeltetnek. Így aztán az előre bekészített cilinder és nyúl híján csak a nagy semmit rántotta elő egy lyukas nejlonzacskóból, remélve, hogy a nézők nem veszik észre a turpisságot. Nem így lett...


Nem létező probléma kapcsán hergel Pikó András


„Védjük meg az otthonainkat!” – felkiáltással szervezett tüntetést Pikó András és Jámbor András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika téri épülete elé az ellen tiltakozva, hogy a fejlesztés kapcsán az állam kisajátít tíz józsefvárosi ingatlant. Ezek zömmel a Diószegi Sámuel utcában találhatók, de a Korányi Sándor és Dugonics utca néhány ingatlana is szerepel a tervben. Mint ismert, a 2012-ben elindított beruházás keretében az NKE tanárképző kart hoz létre, jelesül a kiválasztott rossz állapotban épületek helyén. A környezettudatos projekt számos előnnyel jár a kerületben élők számára, a városrész régóta vágyott rehabilitását hozza el: egy lepusztuló tömb helyén pezsgő diákváros épülhet, ráadásul komoly állami segítséggel.


Érdektelenségbe fulladt Pikók tüntetése


A tüntetés előtti napokban Pikó András rögtönzött egy rendkívüli sajtótájékoztatót, csinált egy mozgósító videót és végigijesztgette az érintett házak lakóit, hogy a kormány miatt hamarosan az utcára kerülhetnek. Azt is állította, hogy az önkormányzat nem tud cserelakásokat adni október végéig a bérlőknek, mert évente csak 40-50 lakást tudtak felújíttatni, így maximum 30 családot tud elhelyezni a 210 helyett. Ezek után egy petíciót indított, azt a látszatot keltve, mintha a bérlőket segítve meg tudná akadályozni a Ludovika Campus bővítését.



A lakók nagy része azonban valami bűvésztrükköt sejthetett a háttérben, mert a tüntetésre nagyjából a kutya sem ment el közülük. A résztvevő alig 150-200 ember, inkább volt a Jámbor Andráshoz köthető Szikra Mozgalomhoz, a Pikót indító C8 szervezethez köthető kitűzőik alapján, de számos önkormányzati dolgozó is feltűnt a színen. Ezt követően volt fórum is, ahová nem a tüntetésen résztvevők jöttek, hanem körülbelül 100 érintett lakó, az 500-ból. Jámbor András meg is jegyezte: tudják, hogy a lakók nem szimpatizálnak velük.


Kiderült: Pikó Andrásnak nincs bérlakásprogramja


Az ügy kapcsán kiderült, hogy Pikó 5 éve becsapja az embereket, és csak papíron hasít a szerinte Magyarországon is legjobb bérlakásprogramja. Ha Pikó András megvalósította volna kampányígéretét az elmúlt években, most nem izzadt volna le attól a helyzettől, hogy az állam kisajátítana 10 bérházat a már 12 éve tartó Ludovika Campus-fejlesztés keretén belül. Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a polgármester előző kampányában az akkor 1100 üresen álló önkormányzati bérlakás felújítását ígérte a rászorulóknak. Arról is beszélt, hogy senkit nem tesz utcára elhelyezés nélkül. Mivel a közelmúltban arról számolt be az önkormányzat, hogy jelenleg csaknem 900 felújítatlan üres bérlakása van, azt feltételezhetjük, hogy a 2019-es hangzatos szavait érdemi tettek nem követték, csak posztok. Ezek viszont ellentmondásosak: 2022-ben 160 bérlakás felújításával dicsekedett Pikó, 2023-ban pedig, 100-120 megújításával. De most, amikor tettekről lenne szó, arról beszélt az érintett lakóknak, hogy csak évi 40-50 lakást tudtak felújítani...


Pikó lebukott: Leleplező videófelvétel került elő


Többévnyi semmittevés után, a közelmúltban Pikó András előrukkolt egy papír-forma tervvel. A DIÓ2030 nevű projekt keretében éppen azon a környéken szeretne értékesíteni, ahol a Ludovika campus-fejlesztés várhatóan felhozza a környéket. Amióta a polgármester kampánycélra használja fel a kisajátítást és a nehéz sorsú bérlőket, mindenhol ezeket a látványterveket lobogtatja. A polgármester azonban azt elfelejtette hozzátenni, hogy az önkormányzat saját projektjében szintén kiköltöztetné a most ott élő 168 bérlőt és nem magától érthető, hogy csak úgy visszaköltözhetnek a fejlesztés után.



Ezt egy nyilvánosságra került videófelvétel is bizonyította később. Az önkormányzati testületi ülésről készült felvételen, a Dió2030 nevű önkormányzati projekt kapcsán, Pikó András vagyongazdálkodási embere arról beszél, hogy az önkormányzatnak „nem célja”, hogy a lakók visszaköltözzenek a felújítás után lakásaikba. Pikóék egyébként az érintett ingatlanokat eladnák, amely érinti az állam által kisajátítás előtt álló épületek egy részét is.


Hankó Balázs: Senki, de senki nem kerül utcára!


– Senki, de senki nem kerül utcára! A kormány nem engedi, hogy bárki igaztalanul utcára kerüljön – jelentette ki Hankó Balázs, Kocsis Mátéval tartott közös sajtótájékoztatóján. A Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára hozzátette: az állam hármas biztosítékot garantál az érintett házakban lakók részére. Első körben az önkormányzatnak cserelakást kell biztosítania. Ha erre nem képes, akkor a magyar államnak kell cserelakást felajánlania a főváros területén, figyelembe véve a komfortfokozatot, az alapterületet és a műszaki állapotot. Ha pedig a bérlő azt nem fogadná el, akkor anyagi kártalanítást kap. Hankó Balázs elmondta: amíg nem ajánl fel cserelakást az önkormányzat vagy az állam, addig fel sem vetődhet a bérleti jogviszony megszűnése.


Pikó akadályozhatja a lakók jó színvonalú elhelyezését


Kocsis Máté eközben kezdeményezte az Országgyűlésben, hogy a Diószegi utca lakóinak több idejük legyen a felkészülésre, azaz idén október 31. helyett 2025. január 31-ig kínáljanak számukra cserelakást. Szerinte azért van szükség a határidők meghosszabbítására, mert Pikó András polgármester jelen állás szerint el fogja veszíteni az önkormányzati választást, de októberig még hivatalban marad és adminisztratív eszközökkel fogja akadályozni az érintettek jó színvonalú elhelyezését.



"Minden határon túlmegy, hogy 200 családot valótlanságokkal riogatnak, bizonytalanságban tartanak, ezért felszólítjuk (Pikó Andrást), hogy hagyjon fel a lakók megtévesztésével! Egy biztos: amint Sára Botond lesz ismét Józsefváros polgármestere, minden lakó jobb körülmények közé kerül!” - írta Kocsis Máté a Facebookon.


„Egy polgármester ne csak a bársonyszékbe üljön be”


A Hírnyolc kint járt a Ludovika Campus fejlesztése során kisajátítandó házakban. Az omladozó lépcsőházak és a málló vakolat még azt a „nyóckeres” Józsefvárost idézik, amelyet végül Kocsis Máté és Sára Botond kezdett felszámolni.



A lakások jó része lakatlan, aki tudott, elköltözött, a helyükre pedig nem jött senki. Volt olyan ház, ahol bedeszkázott ajtók és ablakok tucatjai sorakoztak a gangokon. Az érintett házakban élők közül mindenki a neve elhallgatását kérte, mert tartanak az önkormányzat retorziójától. Az egyik bérlő szerint Pikó polgármester úrnak számolnia kellett volna a campus fejlesztéssel, hiszen 12 éve ismert beruházás.– Miért nem készült fel erre? Volt rá ideje. Neki lépni kellett volna, egy polgármesternek az a dolga, hogy ne csak a bársonyszékbe üljön be, az isten áldja meg! Öt év alatt egyszer sem volt itt, a lakók meg ki voltak borulva. Most meg napi szinten jönnek-mennek, állandóan itt van. Hát ez hogy van? Nézze meg a tüntetését, mennyi ember volt maga szerint?! Nem mentek el az emberek, mert nincsenek vele megelégedve. Térdig érő szemét van az utcában, akármerre megy az ember, egy szemétdomb tetején van – háborgott a férfi. Egy házmester elmondta lapunknak, hogy a lakók többsége minőségi lakáscserének örülne a legjobban.– Volt itt egy gyűlés, ahol a Pikó azt mondta, hogy innen az utcára kerül mindenki. Nem hisszük egy szavát sem! Azt is mondta, hogy aki a cserelakás helyett a pénzt választja, az a lakás értékének az 50 százalékát kapja meg. De, itt senki nem a pénzt választaná, mindenkinek fedél kell a feje fölé. A többség egy minőségi lakáscserének örülne a legjobban – mondta a házfelügyelő. Egy másik házban élő hölgy elmondta: az épületben élők többsége, ha tudna, amúgy is elköltözne.- Én nem félek. Ha minőségi csere lesz, teljesen jól járunk. Az itt lévők közül pár lakás szépen fel van újítva, de két lakás is van, ahol például nem működik a fűtés. Van olyan, ahol hét éve rossz a gázkonvektor, esik le a vakolat és lyuk van a zuhanytálcán – számolt be az asszony.

Comments


Hírek

bottom of page