top of page
  • rudolfbanyai

Ferencz Orsolya: Európának valós űrhatalmi szereplővé kell válnia

Magyarország közelgő tanácsi elnökségének űrpolitikai vonatkozásait emelte ki Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa az Európai űrfórum konferencián.

A miniszteri biztos hangsúlyozta a harmonikus együttműködés fontosságát az európai űrszektor dinamikus fejlődésének biztosítása érdekében, és kiemelte, hogy Európa globális szerepének előmozdítása közös érdekünk. E folyamatban Magyarország elkötelezett partnere marad a régiónak a 2024. július 1-jén kezdődő tanácsi elnöksége során is.


Beszédében a miniszteri biztos rámutatott, hogy napjaink űrversenye kiterjesztette az űrpolitika határait, melyek következtében Európa függősége az űrrendszerektől és űrszolgáltatásoktól fokozatosan növekszik. Hangsúlyozta, hogy a változó űrkörnyezet és annak stratégiai következményeinek tükrében fokozni szükséges a régió ellenálló képességét a kitettségek, valamint a felelőtlen és fenyegető űrtevékenységekből fakadó sérülékenységgel szemben.

Elmondta: "Korunk űrkutatásban rejlő lehetőségeinek kiaknázása túlmutat egyetlen nemzet erőforrásain. Az űrpolitika alakítása során a tagállami párbeszéd, valamint az európai képességek kihasználásának ösztönzése érdekében szoros együttműködésre van szükség az intézmények között, hogy előmozdítsuk a stratégiai európai űreszközök és politikák fejlesztését és versenyképességét".


Július 1-jén a magyar elnökség zárja a Spanyolországgal és Belgiummal közös elnökségi triót. Ferencz Orsolya az elmúlt időszakban elért uniós eredményeket méltatva megerősítette, hogy Magyarország folytatja a közös űrpolitikai aspektusok megerősítését. Hozzátette, noha a bizottság az uniós űrjogszabályra vonatkozó jogalkotási javaslat közzétételét későbbre halasztotta, továbbra is bizalmát fejezte ki abban, hogy a magyar elnökség meg tudja kezdeni a dokumentumot illető tárgyalások kihívásokkal teli folyamatát.


Elnökségünk során a tagállamok együttműködésével hangsúlyozni kívánjuk, hogy az uniós űrprogram, valamint a stratégiai, szabályozási, versenyképességi és nemzetközi együttműködés kompetenciáiban rejlő lehetőségekkel Európának valós űrhatalmi szereplővé kell válnia - fejtette ki.

Comments


Hírek

bottom of page