top of page
  • rudolfbanyai

Ezt várják legjobban a józsefvárosiak

Közismert józsefvárosiakat kérdeztünk arról, milyen kerületet szeretnének a következő öt évben. A közbiztonság és a köztisztaság helyzete és ezzel összefüggésben a hajléktalanhelyzet romlott a legtöbbet az elmúlt öt évben, így nem csoda, hogy elsődlegesen ezek a javulását várják a legtöbben.

Köztisztaság, közbiztonság és valódi bérlakásprogram–összefoglalva nem hangzik bonyolultnak, amit a híres józsefvárosiak elvárnak a következő városvezetéstől. Pikó András képességeit azonban az elmúlt 4,5 évben mégis meghaladta ezek teljesítése. Az előző városvezetés által baloldali kifizetőhellyé züllesztett önkormányzat eredménye a "nullához" konvergál, legalábbis ami a lakosság irányában történt. Néhány utca szakasz szakaszt leszámítva –amelyek java részt a választási kampányhajrának időszakában valósultak meg–. Hiszen előtte csak mobilbudik és épített WC-k nevetséges valóságshowját produkálták, illetve szemetes konténerek tettek ki az utcákra zöldítés címen...


Rupa Ilona énekesnő


– A közbiztonság és a tisztaság nagyon hiányzik. Sokat romlott a helyzet ezen a téren az elmúlt években. Ha például beülök az autóba, első dolgom, hogy lenyomjam a központi zár gombját. Nem lehet tudni, mikor tépik fel az ajtót, vagy nyúlnak be a kocsiba.

Továbbá borzalmas az a nagy kosz is, főleg a Dankó utcában a hajléktalanellátó környékén. Illetve az is hiányzik, hogy érdemben meghallgassák az embereket. Hiába mondják most, hogy kikérik a véleményünket, ha egyszer nem oldanak meg semmit. Többször fordultam már a városvezetéshez a gondjaimmal, mindig azt mondták, hogy orvosolják és segítenek, de végül soha sem lett belőle semmi. Ezeket a dolgokat nagyon helyre kellene rakni–mondta a Hírnyolcnak Ilona.


Kathy-Horváth Lajos hegedűművész


– Mindenki nagyon várja, hogy a hátrányos helyzetben élők megfelelő komfortos bérlakáshoz juthassanak. Ezt ugye Pikó András megígérte, de nem teljesítette. Az nem állapot, hogy a XXI. században komfort nélküli lakásokban kénytelenek élni emberek. Emellett a súlyának megfelelően kezelni kellene a hajléktalanügyet is, legalább annyira, hogy 2-3 év alatt jó irányba mozduljon el.

Továbbá fontos lenne a közbiztonság és a köztisztaság javítása, és azok a sittes konténerek is borzalmasak, amiket zöldítés címen raktak ki több helyre. Szintén kiemelten kellene kezelni a várólisták csökkentését, mert Pikó alatt csak a sorok nőttek az Auróra utcai szakrendelőben. Valamint fontos lenne az itt lakók segítése munkahelyekkel is. Most azt látom, hogy máshonnan hoznak ide munkásokat–jegyezte meg Lajos.


Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége elnöke


–A parkolást mindenképpen rendbe kellene tenni. A Palotanegyedben például ugyan vannak kitéve kizárólag lakossági parkolást hirdető táblák, de ezt senki sem tartja be. A forgalmi rendet is vissza kellene állítani, mert káosz, ami lett. Jó lenne egy okosparkolási rendszert bevezetni, ami mutatja, ha egy körzetben van szabad hely.

Emellett az is borzasztó, hogy kevesebb a szemetes, mint öt éve volt. Amiket leszereltek, azokat vissza kellene tenni és rendszeresen kellene üríteni. Jó lenne a sűrűbb és hatékonyabb takarítás is. Illetve, ha lenne valaki, aki figyel a bulizókra, hogy ne zajongjanak annyira, mert az itt élők nem tudnak pihenni. Elég lenne egy járőrpáros, aki rászólna a hangoskodókra. Valamint nagy szívfájdalmam, hogy a Rákóczi téri Vásárcsarnok annyira kiürült. Azt is meg kellene tölteni újra élettel–részletezte Zoltán.


Kovács Dávid Emil református lelkész


–A közbiztonság erősítését mindenképpen támogatnám. Most attól kell tartanom, ha autóval az utcán állok, hogy betörik az ablakot, vagy kiszúrják a kereket. Ez nem állapot. Jó lenne, ha visszatérne a rendőrség drogellenes akciócsoportja is, valamint normalizálnák a tömegközlekedési eszközöket. Rendet kell ott is rakni, mert sokszor olyan bűz van, hogy az ember nem tud felszállni.

Emellett olyan önkormányzatot szeretnék, ahol mindenkit emberszámba vesznek. A kerékpársávokat is át kellene rakni a főutakról a mellékutcákba, mert annál egészségtelenebb nincs, mint a szmogban biciklizés. A parkolóhelyek zöldítését én helyeslem, de csak úgy, ha építenek parkolóházakat, amiket kedvezményesen lehetne használni. A karókkal lezárt utak forgalmi rendjét pedig vissza kell állítani, mert sikerült azokkal megháromszorozni a menetidőt, ami ugyanennyivel több károsanyagkibocsátást jelent. Az egyházügyi tanács elnökeként továbbá az is sérelmezem, hogy a történelmi egyházakat kiszorították a párbeszédből, ezen is változtatni kellene–Dávid.


Kállai Zsuzsanna, Kállai-Kis Ernő unokája


–Nagyon hiányolom a régi programokat, rendezvényeket. Pikó előtt a Teleki tér tele volt élettel, egymást érték a rendezvények. Emlékszem, amikor megépült a park folyamatosan volt valami program, még a nagyapám Kállai-Kiss Ernő és a bátyám is fellépett ott.

Mióta Pikó a polgármester azóta semmi sincs, hiába áll ott a színpad üresen. Illetve nem teljesen üres, mert tudatmódosító szer hatása alatt álló emberek foglalták el. Az egy dolog, hogy virágokat ültetgetünk, de közben meg rohadnak az épületek és tele van a kerület hajléktalanokkal és drogosokkal–Zsuzsanna.


Sipos Mihály, a Szelídek Tanodája vezetője


Az elmúlt öt év konzekvenciái: teljes mértékben leromlott a közbiztonság, és kezelhetetlen szintre duzzadt a hajléktalanprobléma. Én többükkel beszélgettem és sokan többszáz kilométerről jöttek vagy hozták őket. Nem értem, miért nem az a település oldja meg a helyzetüket, ahol hajléktalanná váltak. De nagyon égető a köztisztasági helyzet is.

Minden alkalommal, ha lemegyek az utcára, az emberi fekáliát, hányást, szétdobált szemetet kell kerülgetni. Akkor ott vannak a dizájnek drogosok, akiknek a kábítószer teljesen lenullázza az elméjüket, betörik a kapukat, a vécékbe lövik be magukat. Azt várom, hogy legalább a 2019 évi állapotokra érjen vissza a kerület. Az emberek érezzék magukat biztonságban, legyen rend, tisztaság és oldják meg a hajléktalanproblémát is. Valamint jó lenne, ha elismernék azok fáradozását, akik a kerületi gyerekekért tesznek, mint például a Szelídek Tanodáját– mondta Mihály.

Comments


Hírek

bottom of page