top of page
  • rudolfbanyai

Eldőlt a főpolgármester-választás megismétlésének kérdése

Karácsony puffog, Vitézy is reagált a Kúria döntésére.  


Emlékezetes, a június 9-ei választás szoros végeredményt hozott. Karácsony Gergely és kihívója, Vitézy Dávid között mindössze 324 szavazat volt a különbség. Az LMP jelöltje újraszámlálást kért, amelynek eredményeként 41 voksra apadt Karácsony előnye. A regnáló főpolgármester és kihívója is jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Kúrához. Karácsony a teljes választás megismétlését kérte, Vitézy pedig abban a két kerületben szavaztatott volna újra, ahol a legtöbb visszásságot tapasztaltak.

A Kúria június 26-án hozta meg a döntését, amelyre Karácsony reagált elsőként. A főpolgármester azt írta:

„…elfogadom a független magyar bíróság döntését.”

Karácsony egyben puffogott is egy sort, mert szerinte a választók megtévesztése volt, amikor Szentkirályi az utolsó pillanatban visszalépett Vitézy javára. Tette ezt annak ellenére, hogy 2022-ben éppen ő lépett vissza Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnökjelöltje javára.


Karácsony emellett azon is duzzogott, hogy az újraszámlálás során szerinte volt lehetőség a visszaélésre, ezért is kérte a választás megismétlését, a Kúria döntése azonban ezt a kérdést lezárta. Amennyiben viszont ez a probléma komolyan aggasztotta volna, lehetősége lenne lemondani és így szerezni érvényt a főpolgármester-választás megismétlésének. Ám a közösségi oldalán világossá tette, hogy ezt nem fogja meglépni. „A főpolgármesterségről természetesen nem mondok le….” – írta.  


Vitézy gratulált


Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. „A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi” – fogalmazott.


Vitézy szerint a Kúria döntése kapcsán a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. Mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom az Alkotmánybírósághoz is fordul még ezügyben. A Kúria döntésének a korábbi általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom – tette hozzá.


Vitézy emellett rendkívül aggasztónak tartja a város szempontjából azt az ámokfutást, amit a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, mely keretében olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati  eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek; a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket; és a pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy épp úgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek. Eközben a saját legitimációját is tönkretette az új főpolgármester-választás követelésével – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely nem megvédte a „Budapest köztársaságot”, hanem nevetségessé tette, és újra bebizonyította, hogy saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város

– értékelte a helyzetet Vitézy, aki leszögezte: ő továbbra is Budapest fejlesztésében, a programja megvalósításában, a város élhetőbbé, biztonságosabbá és zöldebbé tételében érdekelt, és ennek szellemében fog dolgozni a Fővárosi Közgyűlésben.

Commentaires


Hírek

bottom of page