top of page
  • vsomorjai

Együttműködést indított a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum

Együttműködéssel tiszteleg a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum André Kertész fotóművész előtt, születésének 130. évfordulója alkalmából.



A Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum időszaki kiállításainak keretében bemutatott André Kertész és a műveinek minél szélesebb körű népszerűsítése érdekében együttműködést indított és egymás kiállításait megtekintő látogatók számára kedvezményes belépőjegyet biztosít a mai naptól augusztus 25-ig – jelentette be Zsigmond Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.


Az együttműködéssel a két intézmény közösen tiszteleg a világhírű André Kertész munkássága előtt, születésének 130. évfordulója alkalmából.

A Magyar Nemzeti Múzeum idén az évforduló alkalmából kiállítássorozatot rendezett a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből, ennek második tárlata a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg Kertész/Kópiák címmel. A tárlat korábban nem látott fényképanyag első bemutatása, a fiatal André Kertészt és az útkeresését mutatja be. A korai képeket nem kiállításra szánták elsősorban, hanem személyes és emléktárgy-funkciójuk volt Kertész életében, halála után pedig hagyatékának mind becsesebb és értékesebb darabjaivá váltak. A Nemzeti Múzeum kiállítása unikális, fotográfiai szempontból is világpremier.


A Szépművészeti Múzeum áprilisban nyitotta meg az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáit első alkalommal bemutató kiállítását „Kertész, Moholy-Nagy és Capa… / Magyar fotóművészek Amerikában (2014-1989)” címmel. A Szépművészeti Múzeum és a Virginia Museum of Fine Arts közös tárlata olyan amerikai-magyar fotográfiai örökséget tár a közönség elé, melyet kiemelkedő művészek, így André Kertész, Martin Munkácsi, Robert Capa, és Moholy-Nagy László alkotásai képviselnek.


Ez a bemutató az Egyesült Államokba kivándorolt magyar fotográfusok munkásságát ünnepli, bemutatva a gazdag és változatos művészeti örökséget.


A közös kapocs a két kiállításban André Kertész maga, aki Kertész Andor, azaz Kohn Andor néven született 1894. július 2-án Budapesten, majd történelmet írt a fotográfiában, ami a világhírt hozta el neki, és aki hosszú és termékeny öregség után a fotótörténet klasszikusaként hunyt el.


A két múzeum a jegypénztáraiban az általuk értékesített, teljes árú belépőjegyek vételárából kölcsönös kedvezményt biztosít, így a látogató az adott kiállításra a másik intézményben váltott (online vagy a pénztárban vásárolt) jegy bemutatásával 25 százalék kedvezményt kap.

Comments


Hírek

bottom of page