top of page
  • rudolfbanyai

Durva mentális bántalmazás, megalázás és visszaélések a LÉLEK-házban?

Rendszeres megalázásokról, jogszabályok be nem tartásáról, pénzek visszatartásáról és fenyegetésekről számolt be a Hírnyolcnak a LÉLEK-program egyik ellátottja. A mozgásában korlátozott Tövisi Sándor szerint, a programban résztevő kiszolgáltatott emberek megfélemlítésével igyekeznek szavazatokat gyűjteni Pikó Andrásnak - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

Tövisi Sándor a születésekor fellépett agyvérzés következtében mozgásában korlátozott. Az egész jobb oldala nehezen mozog, különösképpen jobb kezének használhatósága jelent gondot, de epilepsziája is nehezíti a mindennapi életét. Mindez azonban nem akadályozta meg abban, hogy szorgalmas tanulással pszichológiai diplomát szerezzen, jelenleg is bölcsészhallgató. A LÉLEK-programba bántalmazottként került be, azonban – mint mondja – a Koszorú utcai LÉLEK-ház jelenlegi vezetősége miatt, a bántalmazást ezen a helyen is évek óta kénytelen elszenvedni, amely eredeti funkciója szerint, éppen a hozzá hasonló elesetteken kéne, hogy segítsen. A problémával nincs egyedül, mint jelezte, a programban az összes ellátottat megfélemlítik, most éppen amiatt, hogy Pikóra és a baloldalra szavazzanak. –Ha nem teszik, utcára teszik őket–meséli Sándor, aki a rendőrségen is járt gyanújával.


Mentális bántalmazás a LÉLEK-házban?


Sándor szerint a LÉLEK-ház egyik alkalmazottja különösen nem válogat az eszközökben, hogy vasfegyelmet tartson: folyamatosan félelemben tartja a lakókat, éreztetve velük, hogy egyedül tőle függ, hogy újra az utcára kerülnek-e.- Ha nem azt csinálod, amit ő akar, akkor azonnal megfenyeget, hogy röpülni fogsz. Bemegy a szobába, és kidobálja az emberek cuccait, majd odaad egy fekete hulladékzsákot, hogy pakolj bele és mehetsz! Ha nem csomagol az ember, akkor kidobja a cuccait utcára. Pedig az ellátás alatt lévő embereket nem dobhatná ki csak úgy, de szerinte ezt neki szabad. A mentális bántalmazás összes eszközét beveti, mint a megfélemlítés, a gyűlölet, a lenézés, a morális semmibevétel. Érezteti veled, hogy neked itt semmi jogod nincs. És mindenki fél, mindenki retteg tőle. 2019 óta fenyeget és félelemben tart engem, de nem csak engem, hanem a 79 másik embert is, akik vagy a LÉLEK-házban vagy lakásokban élnek – számolt be a LÉLEK-ház ellátottja, hozzátéve, hogy néha megalázó módon szinte gyerekként kezelik őket.



- Volt, hogy a vezető számon kérte, hogy hogyan vetettem be az ágyam. Mert ugye le kellett volna simítani, hogy pontosan úgy álljon, ahogy kell, én pedig a saját módomon vetettem be, ahogy a beteg kezem meg a lábam miatt könnyebb. És akkor egyszer csak megfogta és kivágta az egészet az ablakon.Sándor szerint olyan is előfordult, hogy a katolikus hite miatt kellett magyarázkodnia.- Azt is a szememre vetették, hogy én milyen „klerikális” vagyok, hogy én állandóan a templomba szaladgálok, meg hogy a papok milyenek. Mondtam nekik, hogy hát nekem az a megnyugvásom, ha elmehetek a templomba, ahol az imaköröknek a tagja vagyok. Én ott érzem jól magam. Azt is kérdezték, hogy miért panaszkodok az atyáknak? Hát én igenis panaszkodtam az atyáknak, hiszen ők ígértek nekem segítséget ebben a nehéz helyzetben.- A nevezett személy és az egyik szociális munkás – aki Pikó támogatásával jelenleg képviselőjelölt is –, megfenyegetett engem, hogy a szőnyeg szélére leszek állítva.


Sándor szerint szabálytalanságok és visszaélések is történnek


– A többiek, akik a mai napig ott élnek mindig panaszkodnak nekem, ha találkozunk. Volt egy hölgy, aki nagyon beteg volt már, és kirakták a házból egy lakásba, mert alkoholproblémái voltak. Nem akart visszamenni, mert ott elmondták mindenféle rohadt alkoholistának, aki még azt sem érdemli meg, hogy visszajöhessen. Egy másik embernek, aki szintén bántalmazás miatt került be, korlátozzák a szabad mozgását.A LÉLEK-ház házirendje szerint alkohol- vagy drogbeteg csak akkor élhet a házban, ha részt vesz a megfelelő terápiákon. Sándor szerint a mostani lakók kevés kivétellel mind alkoholisták és drogbetegek, akiket még terápiára sem küldenek – annak ellenére, hogy ez kötelező lenne.- A házban 45 férőhely van. Amikor én ott voltam, még tele volt az egész ház, sőt még többen is voltunk, mert volt, akiket a krízisszobában helyeztek el. Most vannak benn heten, de a vezetőség fölveszi a 45 ember után az állami kvótát. Tudom, hogy ez súlyos vád, de én vállalom, hogy ezt elmondom, mert tudom, hogy mi történik bent.



Olyan lakásba költöztették, ahonnan lejönni sem tud


Sándort egy idő után a vezetőség minél hamarabb a LÉLEK-házon kívül akarta tudni, azonban erre a szabályozás szerint, csak egy akadálymentesített bérlakás lett volna megoldás.- Van is egy ilyen a Kisfaludy utcában, ami LÉLEK-lakásnak van minősítve. Azonban egy vezető egy tollvonással áthúzta az egészet. Neki nem tetszett, hogy a többiekkel ellentétben én nem tűrtem és nyeltem, hanem elmondtam a véleményem – folytatta Tövisi Sándor, akit végül egy Kőris utcai romos lakásba költöztettek, amiről kiderült, életveszélyes, mivel a teteje beomlófélben van. Ezért hamarosan újabb költözés jött: egy Lujza utcai első emeleti lakásba tették át. A férfi szerint a „renitens” viselkedését bosszulták meg azzal, hogy nem a beígért földszinti, akadálymentesített lakást kapta meg, hanem egy olyat, ahonnan lejönni is alig tud.- A kezem most is be van dagadva, már harmadszor estem le a lépcsőn. És hiába mondják a szomszédok, hogy nyugodtan szóljak, ha valami baj van, de én nem szólhatok minden alkalommal, nyilván jobb dolguk is van annál, mint hogy engem állandóan fölszedjenek a lépcsőn. Emellett szinte mellékesnek tűnik, hogy a lakásban a tanulmányaimhoz szükséges internetet mindmáig nem kötötték be, ezzel akadályozva a tanulmányaimat, és fél évig nem volt az ablakon függöny sem, hiába könyörögtem érte.


El akarta venni a lakcímkártyáját egy másik baloldali önkormányzati képviselő és egyben jelölt, akit Pikó támogat


Néhány hete úgy tűnt, pozitív fordulat áll be Sándor ügyében, mert felhívták, hogy hamarosan megkeresi őt egy képviselő –, hogy felmérje a lakást. Egy mozgássérülteknek való lépcsőlift beszerelés jött később szóba. A baloldali képviselő megjelenésével azonban a történet egészen szürreális és felháborító fordulatot vett.- Az illetővel a lakásban beszélgettünk az akadálymentesítésről, miközben én hivatalos iratokkal foglalkoztam. Egyszer csak azt mondta, írjam alá én is a képviselőjelölti indulásához szükséges ajánlóívet. Én azt mondtam, nem írom alá. Kérdezte, hogy azért, mert fideszes vagyok? Mondtam, hogy magának ehhez semmi köze. Erre a kezemben lévő lakcímkártya felé nyúlt, és egyszerűen el akarta venni tőlem. Majd amikor ez nem sikerült, elkezdett nevetni, hogy mit képzelek magamról, mert övék (önkormányzat) ez a lakás, és ha valami nem tetszik, akkor ki lehet menni innen, meg hogy meg lesz ennek a következménye! Kiderült, nem segíteni jött, hanem ezzel a hátsó szándékkal keresett meg.A jelenet Sándor állítása szerint később csaknem megismétlődött, amikor a Józsefvárosi Családtámogatási Irodába tartva összetalálkozott a képviselővel, aki előzékenyen felajánlotta neki, hogy elkíséri, hogy „meggyorsítsa” számára az ügyintézést.- Amikor bekísért engem a Családtámogatási Irodába, hogy érdeklődjek, mikor fizetik ki a hivatalosan havonta járó rászorultsági támogatásomat, amit január óta egyáltalán nem kaptam meg, akkor az iroda alkalmazottja elkérte a lakcímkártyámat az ellenőrzéshez, majd ezután ő is megpróbálta aláíratni velem a Pikó Andrással induló férfi képviselőjelölti ívét. Mondtam, hogy nem írom alá, és ha nem adja vissza a kártyát, kihívom a rendőrséget.


„Addig fogok menni, amíg az igazamat be nem bizonyítom”


Mint később kiderült, nem Sándor az egyetlen, akinek kiszolgáltatott helyzetét baloldali szavazatokra váltanák a szociális hálózat segítségével.- Ma találkoztam az egyik volt lakótársammal, aki riadtan mesélte, hogy bent azt mondták nekik, ha nem Pikóékra fognak szavazni, akkor repül az egész ház, mert ha a Fidesz győz, akkor a LÉLEK-program megszűnik – számolt be a férfi, hozzátéve, hogy ez nyilván nem igaz, mert a LÉLEK-programot pont a Fidesz hozta létre.Tövisi Sándor komoly elhatározásra jutott: hatóságnál szerez elégtételt az elszenvedett sérelmek miatt:- Eldöntöttem, hogy a hatósághoz fordulok a mentális bántalmazás, az életvitelem korlátozása és a fenyegetések, illetve az egész miatt. Én csak egy kis ember vagyok, de nem hagyom magam eltaposni. Egy csendes, nyugalmas életet szeretnék csak, és élni az életem, mint a többi ember.


Balog Géza: Sürgősen véget kell vetni a kiszolgáltatott emberek megfélemlítésének!


Balog Géza fideszes képviselőjelölt szerint, megdöbbentő a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek politikai alapon történő megkülönböztetése, félelemben tartása, manipulálása.



- A híresen szociálisan érzékeny, Pikó András vezette Józsefvárosi Önkormányzat képmutatását tükrözi, hogy a szociálisan gondozásra szoruló ellátottakat kihasználják, hazudnak nekik csak azért, hogy a baloldali városvezetésre szavazzanak. Azt sem értem, miért kellett a baloldali önkormányzati képviselőnek ilyen eszközhöz folyamodnia, hogy a jelölti ajánlásokat megszerezze. Egy képviselőjelöltnek 40-50 ajánlás kell, amit például mi másfél óra alatt összeszedtünk, de kényelmes tempóban egy-két nap alatt bárki az utcán is összegyűjtheti. Balog szerint sürgősen véget kell vetni a szociálisan kiszolgáltatott emberek ilyesfajta megfélemlítésének, és ha nyer a Fidesz-KDNP, véget vetnek minden megkülönböztető gyakorlatnak.- Ki fogjuk vizsgálni az összes olyan esetet, ahol felmerült a gyanú, hogy politikai indíttatásból bántak így szociálisan kiszolgáltatott emberekkel. Ráadásul ezeket az embereket azzal is rémisztgetik, hogy a jelenlegi szociális intézmények megszűnnek, holott ezeket még a korábbi városvezetés hozta létre. Sőt, a jövőben fejleszteni is akarjuk, mert Józsefvárosban a LÉLEK-programban látjuk a lehetőséget, hogy a saját életüket jobbá tenni kívánó rászoruló emberek újra megtalálhassák a társadalomban a helyüket, és ne az utcán éljenek.

Comments


Hírek

bottom of page