top of page
  • rudolfbanyai

Dankó Pista Emléknap: Felcsendül a muzsikaszó szombaton az éttermekben, kávézókban

Mintegy 100 zenekar 450 zenésze a főváros csaknem 80 éttermének, kávézójának és cukrászdájának teraszán idézi fel azt a kort, amikor a vendéglátást szinte mindenhol élő muzsikaszó kísérte. Józsefvárosi helyszínek is csatlakoztak a programhoz.  

Az ország minden szegletéből érkeznek cigányzenekarok a Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett Dankó Pista Emléknapra. A sokszor világhírű, számos kontinenst bejárt együtteseket nem ritkán igazi virtuózok vezetik – írják a szervezők. Mint kiemelik, a június 15-én fellépő 97 prímásnak, 45 hegedűsnek, 60 brácsásnak, 8 csellistának, 73 nagybőgősnek, 19 klarinétosnak és 58 cimbalmosnak köszönhetően a finom ételek mellé tehetséges zenészek muzsikája szól majd főváros-szerte.


A legendás prímás születésnapjához igazított Dankó Pista Emléknapon számtalan tehetség játékát élvezhetik a vendéglátóhelyeken a vendégek, ilyen például Ifj. Sárközi Lajos, Liszt Ferenc- és Junior Prima díjas hegedűművész is. Muzsikál majd Oláh Ernő prímás is, aki már 10 éves korában a 100 Tagú Cigányzenekar tagja volt.


A több száz éves hagyománnyal bíró éttermi és kávéházi cigányzenét játszó 4-6 fős zenekarok előadásában Dankó Pista híres nótái mellett felcsendülnek komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék, és klasszikus slágerek is. A rendezvénysorozatban részt vevő vendéglátóhelyek listája és a részletes program elérhető a dankopistaemleknap.hu oldalon. Az emléknapon a zenekarok kisebb megszakításokkal reggeltől-estig három órán keresztül játszanak az egyes helyeken.



Józsefvárosi helyszínek:

  • Palace étterem (Novotel) – Rákóczi út 43-45. – 19.00-22.00 – Barcikai Retró Cigányzenekar

  • Lagom ételbár – Népszínház utca 26. – 17.00-20.00 – Sentimento

  • Lagom ételbár – Népszínház utca 26. – 20.00-23.00 – Tamás József és Zenekara

  • Chicken Attack – József krt. 52-56. – 15.00-18.00 – Johan János és zenekara

  • Chicken Attack – József krt. 52-56. – 18.00-21.00 – Champagne Strings

  • Piros Csizma Étterem – József krt. 9. – 19.00-22.00 – Horváth Gyula Band


A Dankó Pista Emléknap célja, hogy felélessze a kávéházi és éttermi cigányzene hagyományát és felhívja a figyelmet az oly sokáig nagy népszerűségnek örvendő cigánymuzsika turisztikai jelentőségére. Az emléknap egyben a Muzsikáló Magyarország 2024 program nyitórendezvénye is. A program idén csaknem 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás keretében 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását segíti négy hónapon keresztül, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

 

Comments


Hírek

bottom of page