top of page
  • vsomorjai

Három egyetemi kampusz épül hamarosan Ferencvárosban és Józsefvárosban

A Nemzeti Múzeum mögött található Palotanegyedben a Pázmány, a Diószegi Sámuel utca és környékén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, illetve a Markusovszky téren a Károli Gáspár épületei valósulnak meg a következő években a kormány támogatásával – írja a Magyar Nemzet.

Nemsokára megkezdődhet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszának építése a Nemzeti Múzeum mögött található Palotanegyedben – olvasható a magyarnemzet.hu portálon.

A lapnak az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára elmondta, akármi történjék is, 2027 szeptemberében megkezdődik az oktatás a Magyar Nemzeti Múzeum mögött építendő Pázmány Campuson. Lánszki Regő felidézte: már jó ideje folyamatban van a Pázmány Campus beruházásának tervezése, előkészítése, a múlt év végére pedig megszerezték a bontási és az építési engedélyeket is.


Pikóék gáncsoskodnak


A munkálatok májusban indultak volna, a Pikó vezette önkormányzat azonban megpróbálta gáncsolni a beruházás megkezdését. A tavalyi év végén helyi védettséget rendelt el több épületre, később változtatási tilalmat kért, amit a Kúria jogszerűtlennek nyilvánított. Így minden akadály elhárult a bontási és az építési munkálatok megkezdése elől.

Lánszki Regő korábban kifejtette, a beruházást ellenzők csoportja azt firtatja, hogy az egyetem új campusának miért kell majdnem ötvenezer négyzetméteresnek lennie, véleményük szerint a területen csupán húsz-harmincezer négyzetméteres komplexumot kellene építeni. Az építészeti államtitkár szerint egy kisebb méretű campus nem lenne képes arra, hogy a kor elvárásainak megfelelően működjön, a parkok, közösségi terek kialakítása pedig eleve része a terveknek.


Józsefváros egyik legproblémásabb része újulhat meg


Folytatódik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszának fejlesztése is, ami rövidesen biztonságossá és szebbé teheti a VIII. kerületet. A Nemeskürty István Tanárképző Kar létrehozásával megújulnak az állami tulajdonba és az egyetem használatába kerülő ingatlanok. Az intézmény közlése szerint, a rendkívül leromlott állapotú ingatlanokon jönnek majd létre az egyetem tanárképzését kiszolgáló tantermi, irodai és kollégiumi kapacitást biztosító, környezettudatos, a városrész további megszépítését, rehabilitálását előmozdító, s így a meglévő környékbeli ingatlanok értékét jelentősen növelő épületek.

A tanárképzésben és tanártovábbképzésben történő hasznosításuk folytatása annak a feladatnak, amelyet az egyetem a Ludovika Campus és környezete fejlesztése, biztonságossá tétele és a településkép, valamint a kerület rehabilitálása érdekében végez, s amelynek eredményeképpen éppen a kerületi és más fővárosi lakosok élvezhetik elsősorban a fejlesztések eredményeit. A fejlesztéssel egybekötött városrehabilitáció részeként megújul a Diószegi Sámuel utca és annak közvetlen környezete – írja a lap.


Ferencvárosban bővül a Károli Egyetem


Nemrég eredményt hirdettek a Károli Gáspár Református Egyetem épületegyüttesére kiírt tervpályázaton, az új, ferencvárosi campus megtervezését az idén 35 éves budapesti Archikon Architects Építészstudió nyerte. Az új egyetemi negyedet a Ráday utca és Üllői út közé eső részben tervezik megépíteni.



A Kaltenberg-söröző egykori épületének és egy beépítetlen Üllői úti foghíjteleknek a felhasználásával megépíteni tervezett campus a tervek szerint állami támogatásból és egyházi forrásokból a Markusovszky tér környezetében épül majd meg. Az új campus otthont ad majd az állam- és jogtudományi kar, illetve a Pszichológiai Intézet képzéseinek, amelyeken egyidejűleg csaknem 2500 hallgató folytathatja majd tanulmányait.

Baranyi Krisztina, Pikóval ellentétben örül a kerülete kormányzati fejlesztésének. A IX. kerület polgármestere elmondta: az új református egyetemi campus olyan meghatározó épületegyüttese lesz Belső-Ferencvárosnak, amely megköveteli, hogy tervezése egységben történjen a Markusovszky térrel, a városrész egyetlen közparkjával. Ferencváros polgármestere úgy látja, a győztes terv építészetileg valóban ígéretes.

 

Comments


Hírek

bottom of page