top of page
  • rudolfbanyai

Cinka Panna kert: Pikó gány munkát végzett

Kivitelezési hibák, balesetveszély jellemzi a Koszorú és a Magdolna utca sarkán álló Cinka Panna kertet, amit a napokban adott át Pikó András polgármester. Ha az ember csak elsétál mellette, azt hihetné, hogy ez nem is olyan rossz, ám ha belépünk, hajmeresztő kontár megoldásokkal találkozunk - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

– Közel lakunk és tavaly augusztus óta végig kellett néznünk azt a dilettantizmust, amatőrizmust és pénzpocsékolást amit itt műveltek. Több mint bosszantó volt látni, hogy hogyan kell elszúrni egy beruházást – mondja Kovács István, akit sokan a felnőttfilmipar ikonikus producereként ismernek.


Szerinte, ha a Cinka Panna kertben valaki alaposan körbenéz, láthatja mik a problémák. A Koszorú utca felőli oldalon betonkerítés választja el a kertet a szomszédtól, de csak félig. A másik felén egy omladozó falmaradvány határolja a parkot. – Miután rájöttek, hogy a betonkerítésnek gyenge az alapja, három napig tartott mire légkalapáccsal szétverték, hogy aztán újra felhúzzanak egy másik betonkerítést. Valószínűleg elfogyhatott az anyag, mert folytatásaként megmaradt az előző válaszfal, ami egy romhalmaz – magyarázza István.A kókler munka egyik legjellemzőbb ismérve, hogy a padok nyers fából készültek, és láthatóan nem lettek lekezelve, amit az időjárás rövid időn belül ki fog kezdeni. – Már sok helyen meg van repedezve pedig csak most adták át – világít rá István.


A gyerekekre is számos veszély leselkedik a kertben


A Magdolna utca felől egy ház határolja a kertet. Annak a parkra néző tűzfala olyan romos, hogy bármikor lepotyoghat róla egy tégla vagy egy faldarab, ráadásul vasak, gerendák lógnak ki belőle.


Sőt, mi több éppen erre a tűzfalra raktak egy táblát azzal a céllal, hogy oda rajzoljanak a gyerekek. Ám az átadó óta az is csak koszosan éktelenkedik, senki sem takarítja.Az egyik sarokba tettek egy mászókát, ami alá viszont nem tettek gumiburkolatot, tehát ha esik a gyerek, akkor garantált a sérülés. Közvetlen mellette fatuskók vannak, ami szintén életveszély a játszó gyerekekre. – Egyik nap itt ücsörögtem és bejött egy kisgyerekes család. A kislány felment a mászókára, be is szorult a lába, az anyukájának kellett kiszabadítani. Egy másik lakó szerint, ha játszóeszköz van egy kertben, akkor a kilincset feljebb kell tenni, hogy a kisgyerek ne érje el, és ne fusson ki az autók elé, itt ez is hiányzik.


Akadálymentesítés csak elvi szinten


Pikó András sokszor hangsúlyozza az akadálymentesítés fontosságát. Ám úgy tűnik ez is csak elvi szinten fontos. A Cinka Panna kertbe ugyanis az egyik kapun nem lehet kerekesszékkel bejönni az oda rakott lépcső és a kapu mérete miatt, a másikon igen, viszont ott rögtön egy kavicságyba botlik az illető, ami szintén akadálynak minősül. – De a hab a tortán, hogy a díszburkolat nem a bejárat elé került, hanem mellé, ahol már semmilyen funkciója nincs – fogalmaz István, aki szerint ez az egész beruházást jelképezi.


Szerinte még hosszan lehetne sorolni a problémákat. Például a házirenden szerepel, hogy tilos bent a dohányzás, de a park szemetesein viszont ott a csikktartó, amit láthatóan használnak is, tehát a házirendnek sok értelme nincs. A másik gond, hogy a városvezetők elmondása szerint ebbe a pici parkba kutyát is lehet hozni, akik majd itt végzik a dolgukat. – Az egy dolog, hogy a gazdik felszedik a kakit, de a vizeletet meg jól beszívja a kavicságy, és itt fog bűzölögni egész nyáron – ecseteli István.


Soós György: A legfontosabb a közbiztonsági feltételek biztosítása lenne


Soós György fideszes önkormányzati képviselő úgy véli az elgondolás nem lett volna rossz, ám ez a hanyag kivitelezés nagyon is jellemző Pikóra. Szerinte először a közbiztonsági feltételeket kellene biztosítani, amit az is alátámaszt, hogy a kert tájékoztatótáblái másnapra el is tűntek.

Több lakostól is hallotta, hogy a kert az előzetes ígéretek ellenére nem zár be este nyolckor. Ezt erősítette meg István is, aki azt mondta: a napokban valamivel éjfél előtt még ment a mulatozás. Egy másik lakónk meg az a félelme, hogy a Baross utcánál állandóan italozó problémás társaság oda fog szokni és akkor használhatatlan lesz a kert.Elsődleges lenne, hogy éjszakára be legyen zárva, illetve jó lenne ide egy őr – mondja Soós György, hozzátéve, hogy ha bizalmat kapnak, ezt is megoldják, ahogy a kertben elhárítják a balesetveszélyes „megoldásokat” is.


Jámbor hazudott, de lebukott


A Cinka Panna kertről szóló előterjesztésben az szerepelt, hogy márciusra elkészül. Ennek megfelelően Kecskeméti László, a környék fideszes képviselőjelöltje április végén meg is nézte, vajon be tud-e jutni a kertbe, azonban zárt ajtókba botlott.

Erről meg is emlékezett egy videóban, amit a közösségi oldalára tett ki. Mint akkor elmondta a közösségi terek szépek és jók, amennyiben azt a közösség használhatja. Jámbor András országgyűlési képviselő azzal próbálta besározni Kecsmetétit, hogy annak, csak meg kellett volna néznie a kerítésen lévő táblát, hogy még nem nyitott ki a kert. Ám mint kiderült a hirdetményt csak utólag rakták ki...

 

Comments


Hírek

bottom of page