top of page
  • rudolfbanyai

Chilis bab: Vitályos Fanny és kislánya sürög-forog a konyhában

A Palotanegyed fideszes képviselőjelöltjének áprilisban született második kislánya, így jelenleg igyekszik olyan ételeket főzni, amelyek nemcsak laktatóak, de viszonylag hamar el is készülnek. Ilyen a rendhagyó chilis bab csokoládéval, ami igazi családi kedvenc Vitályos Fannyéknál - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

Vitályos Fanny hároméves kislányának, Pannának nemrég született meg a kishúga Lili, és mint azt a képviselőjelölt elárulta, férjével nem lenne ellenükre, ha a későbbiekben tovább bővülne családjuk. A Józsefvárosi Fidesz alelnökének ez természetes, hiszen igazi nagycsaládban nőtt fel.- Sokan vagyunk lányok, én a második legfiatalabb vagyok a sorban, a bátyám az egyetlen fiú köztünk. Egyelőre én is ezt a tendenciát viszem tovább a gyermekeimmel, amit természetesen cseppet se bánok – mondta mosolyogva. - A neveltetésünknek és a szüleinknek köszönhetően nagyon összetartóak vagyunk, bármikor, bármiben számíthatunk egymásra, sőt már egymás gyermekeire is. Az egyik unokahúgom például rendszeresen segít nekem, és vigyáz a kicsikre, ha máshogyan nem tudom megoldani a munkás hétköznapokat–meséli Fanny hozzáéve, amit csak lehet, gyermekeivel együtt intéz, hogy minél több időt tudjanak együtt tölteni.


"A csirke minden verzióját szeretjük"


A képviselőjelölt elárulta, hogy a főzés szeretetét elsősorban édesanyjától örökölte.- A saját készítésű ételeket szeretjük, amikor csak tudok, főzök itthonra, illetve az is fontos számomra, hogy lehetőleg többféle zöldséget is tartalmazzon az adott fogás. Lehet tészta, egytáltétel, főzelék, hús körettel, a lányom és én nem vagyunk válogatósak, a férjem nehezebb eset, de ő is egyre nyitottabb – fűzte hozzá mosolyogva. - A csirke minden verzióját szeretjük, gyakoriak nálunk a rakott ételek és nem ritkák a magyaros fogások sem. A hazai ízeken kívül nagyon szeretjük az olasz recepteket, de pad thait is gyakran készítek és más, a nemzetközi konyhához tartozó ételeket.Fanny elmondta, hogy a kislánya egészen kicsi kora óta szeret kuktáskodni mellette, ami azt jelenti, hogy ha a kedvence készül, sokszor a hozzávalók fele még azelőtt eltűnik, hogy az a fazékba kerülne, ezért az édesanya rendszerint dupla adaggal készül. - Mivel nagy családból származom, egyébként sem tudok kis adagot főzni - teszi hozzá nevetve.


"Józsefvárosért dolgozni hivatás"


Fanny született józsefvárosi, itt nőtt fel, ide járt óvodába és 12 évig a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja volt. Rengeteg emléke fűződik a kerülethez.- Harminc éves kapcsolat fűz Józsefvároshoz, nem tudok teljesen tárgyilagosan beszélni róla - mondta a képviselőjelölt. - Nemcsak itt nőttem fel, hanem volt szerencsém dolgozni is a kerületért Kocsis Máté polgármester és Sára Botond akkori alpolgármester mellett. A 2010-es években olyan mértékben fejlődött a kerület, hogy azt éreztem és láttam a csapattagokon is, Józsefvárosért dolgozni nem is munka, sokkal inkább hivatás. Ezért érint még rosszabbul, amit az elmúlt lassan öt évben tapasztalok Józsefvárosban és azon belül a Palotanegyedben is: fejlődés, rendre törekvés helyett lepusztuló közterületek és igénytelenség köszön vissza az utcákon. A romló tendencia és a tenni akarás sarkallt arra, hogy jelentkezzek a Palotanegyed képviselőjelöltjének.A kerületi Fidesz alelnöke elmondta, állandó kapcsolatban áll a helyiekkel, akiknek jelentős része szintén fel van háborodva és el van keseredve a kosz, a piszok, a finoman szólva sem megfelelő közbiztonság miatt.- A Palotanegyed Józsefváros ékszerdoboza, de mára már ide is begyűrűztek a komoly köztisztasági és közbiztonsági problémák – mondta. - A Blaha Lujza tér az utóbbi időben még kiemeltebb gócpontja lett a zűrös helyzeteknek és alakoknak, és ennek a jelenségnek sajnos több esetben a Somogyi Béla utcai, illetve körúti házak és lakóik esnek áldozatul, de a távolabbi részeken is sok az atrocitás. Rendszeresek a panaszok arról, hogy kétes társaságok betörik a társasházak kapuját, bent felfordulást okoznak, biciklit, babakocsit lopnak vagy bármit, amit az udvaron találnak, illetve betörési kísérletekről is érkeznek bejelentések. Nem egyszer kapok jelzést, hogy hajléktalanok a társasház közös területeire, olykor padlásra, feltört tárolóba költöznek, sajnos már tűzesetet is okoztak. Pikóék mindenki jogaira tekintettel vannak, csak a józsefvárosi lakosokéra nem. Változtatnunk kell ezen–mondta Vitályos Fanny.



Az itt élőkkel közösen írta a programját


A képviselőjelölt elmondta: programját az itt élőkkel közösen írta, az általuk felvetett problémák és a rájuk javasolt megoldások megkönnyíthetik az itt élők mindennapjait.- A Palotanegyed sajátossága, hogy közel van a bulinegyedhez és itt is sok vendéglátóhely működik – mondta Fanny. - Ebből adódóan több a hangoskodás, randalírozás is, ami zavarja a lakosság éjszakai nyugalmát. E probléma orvoslására, a rendőri intézkedést még nem igénylő, ugyanakkor a pihenést, nyugalmat zavaró jelenségek visszaszorítására csendőrséget szeretnénk létrehozni, hogy az ide látogatók szórakozása ne az itt élők kárára történjen. A Palotanegyed kapcsán szerintem érdemes az élni és élni hagyni elve mentén gondolkodni. Ha lehet, egyensúlyra szeretnék törekedni mind a vendéglátóhelyek, mind a rövid távra kiadott szálláshelyek esetében úgy, hogy a megközelítés a lakók érdekeinek szem előtt tartása legyen. Elfogadhatatlan, hogy a külföldi, bulizni érkező fiatalok állandó jelleggel zavarják a palotanegyedieket. Kell olyan elérhetőség például minden szálláshely-szolgáltató részéről, amely éjjel-nappal rendelkezésre áll és hívható, ha rendet kell tenni a saját vendégeik között. Emellett nagy eredményt várok az állandó rendőri járőrözés visszaállításától, ahogyan a közterület-felügyelet létszám-bővítésétől és a Gutenberg téri körzeti megbízotti iroda újranyitásától is. A józsefvárosiaknak tudniuk kell kihez fordulni, ha baj van. Fentiekből fakadóan a köztisztasági kérdésekre szintén nagy hangsúlyt kell fektetni a városrészben, külön takarítóegységet, nyáron napi vizes takarítást szervezünk a Palotanegyedbe.A körzetet szintén fokozottan érintő probléma a parkolás kérdése. A megszüntetett parkolóhelyeket felül kell vizsgálni és vissza kell állítani, valamint kizárólagos lakossági parkolóhelyek kialakítására is égető szükség van.A képviselőjelölt hangsúlyozta, hogy ahogyan a magánéletében, úgy a munkája során is a harmónia és lehetőség szerinti konszenzus híve, így tevékenységét a lakókkal és a helyi vállalkozókkal együttműködve, érdemi, valóságos párbeszéd mentén szeretné folytatni.



Rendhagyó chilis bab csokoládéval


Fanny az egyik aktuális kedvencüket, a chilis babot főzte, amikor ott jártunk náluk. Rendhagyósága abból fakad, hogy a gyermekére tekintettel chilipaprikát nem használ az elkészítéshez, de elmondása szerint így is mennyei lesz a végeredmény.A chilis babhoz 800 gramm darált marha vagy sertéshúst szokott felhasználni. Két fej vöröshagymát apróra vág és olajon megdinszteli, majd összekeveri a darált hússal és hozzákever 6-7 gerezd összezúzott fokhagymát. A húst sózza, borsozza, s miután kifehéredett, ráönt egy nagy üveg paradicsomszószt. Felforralja, majd lassú tűzön rotyogtatja (ha nagyon besűrűsödik, alkalmanként egy-két deci vizet önt alá), közben hozzáad egy apróra vágott kaliforniai paprikát, egy konzerv kukoricát és egy konzerv - előzetesen átmosott - vörösbabot. Ezekkel is összerottyantja, majd oregánóval, bazsalikommal, köménnyel fűszerezi a ragut, legvégül pedig néhány kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét ad az ételhez. Mindezt lassú tűzön, egy-másfél órán át főzi, így lesz még ízletesebb a végeredmény. Ha elkészült, a húst tejföllel és reszelt sajttal tálalja, és kinek-kinek ízlése szerint rizzsel, bulgurral, kenyérrel, esetleg tortillába töltve, tortilla chips kíséretében szervírozza.

Comments


Hírek

bottom of page