top of page
  • rudolfbanyai

Bársonyszékben ücsörgés vagy városfejlesztés? – ez az önkormányzati választások fő kérdése

Azon túl, hogy a baloldali politikusok üldögéltek a bársonyszékekben nem történt túl sok minden azokban a településeken, ahol átvették az irányítást. Az embereknek el kell gondolkodni, hogy erre van szükség, vagy ehelyett újra fejlesztéseket kell megvalósítani? – többek között erről is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszer április 15-én a Polgárok Házában, ahol felszólalt Sára Botond, a Fidesz-KDNP józsefvárosi polgármesterjelöltje is.  


Országjárás keretében járt Varga Mihály pénzügyminiszter a Polgárok Házában, ahol a közelgő Európa-parlamenti (EP) -, valamint az önkormányzati választás volt a fő téma. A rendezvényen jelen volt Sára Botond, a Fidesz-KDNP józsefvárosi, valamint Gyurákovics Andrea, a kormánypártok ferencvárosi polgármesterjelöltje, a házigazda szerepét Ferencz Orsolya országgyűlési képviselő töltötte be.


Sára Botond: eltöröljük a Pikó-féle parkolási sarcot


A rendezvényen felszólalt Sára Botond is, aki tegnap jelentette be, hogy ringbe száll a június 9-ei polgármesteri választáson. Mint mondta: egy emberöltő esetében az öt év rövid idő, az itt élőknek azonban hosszúnak tűnt az elmúlt öt év, mert ahogyan a kerületen is látszik, igaz a mondás, hogy rombolni könnyebb, mint építeni. Sára Botond szerint a józsefvárosiak a köztisztasági-, közbiztonsági-, és a hajléktalanhelyzettel is igen elégedetlenek, a leginkább azonban a Pikó-féle parkolási sarcon háborodtak fel, amit, ha újra bizalmat kap az emberektől, el fog törölni, és visszafizeti a már beszedett összeget a lakosoknak.

– Sokat tett a baloldali városvezetés, hogy jó pozícióból vágjunk neki a választásnak, mert majdnem mindent elvettek, amit szerettek az itt élők, és számos olyan intézkedésük volt, amit viszont nem szeretnek – emelte ki Sára Botond.



Kérdésre válaszolva Sára Botond szólt a Józsefvárosba korábban tervezett strandfejlesztésről, ami 2019-ig odáig jutott, hogy a kormány 200 milliós támogatásával megtörténtek a próbafúrások, és kiderült, hogy 1300 méter mélyen jó minőségű víz van az egykori Józsefvárosi pályaudvarnál. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje kiemelte: továbbra sem mondtak le, hogy gyógyfürdőt és strandot létesítsenek ott és amennyiben megnyerik a választást, azon fognak dolgozni, hogy ez meg is tudjon valósulni. Sára Botond szólt még a bérlakások fejlesztéséről is, amit egy megfelelő koncepció felvázolásával az állam is tudna támogatni. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje vállalta, hogy egy támogatásra alkalmas előterjesztést állít össze, hiszen szerinte ez csak úgy tud létrejönni, ha minden érintett fél beleteszi a magáét, nem pedig úgy ahogyan azt a baloldal elképzeli, hogy sült galambként vár rá.  



Varga Mihály: újra a fejlődés útjára kell lépnie a településeknek


– Vannak olyan önkormányzatok, ahol nem lehet kihámozni, hogy mit is akarnak a baloldali vezetők azon túl, hogy beültek a bársonyszékekbe – emelte ki Varga Mihály, aki szerint a választáskor el kell gondolkodni, hogy valóban erre van szüksége a kerületnek, vagy újra dinamizálni kell, fejlesztéseket megvalósítani.

A pénzügyminiszter szerint lassan a baloldal is visszasírja Tarlós Istvánt, akinek a hivatali idején ugyan kevesebb pénz volt, de mégis több mindenre jutott. – Amióta nem ő van, azóta csak a siránkozást halljuk, holott a főváros legfontosabb bevételi forrása, az iparűzési adóbevétel dinamikusan növekedik, nem beszélve arról, hogy 200 milliárd forinttal hagyta itt Tarlós a kasszát. Joggal kérdezhetjük, hogy hol a pénz? – emelte ki Varga Mihály, aki szerint a bevételi többlet nem látszik a városon. Azokat a beruházásokai is félbehagyták, amiket jobboldali elődeik kezdtek, amiket viszont befejeztek, azok hamarabb is elkészülhettek volna. – A Lánchíd KEHI-jelentésében például jól látszik, hogy nem azért állt, mert nem volt rá pénz, hanem a Gyurcsány klientúrának előbb el kellett foglalnia a pozíciókat, és utána lehetett a szerződéseket megkötni – ismertette.

Varga Mihály szerint az önkormányzatok esetében – ahol váltás volt – is hasonló a helyzet. Az emberek pedig most döbbennek rá, hogy a baloldali városvezetők még azokat a lehetőségeket sem használták ki, amik adottak voltak – tette hozzá.



A baloldal büszke rá, hogy akadályozza a magyar családoknak járó fejlesztési források utalását


Mielőtt kitért volna az európai-parlamenti választásra, visszatekintésben összegezte az elmúlt éveket. Mint mondta: 2010-ben csődközeli helyzetben vették át az országot. Elsőként vissza kellett fizetni azt a 20 milliárd eurós hitelt, amit még a Gyurcsány-Bajnai kormányok vettek fel.  A nyugat pedig ekkoriban jött rá, hogy már nem tud beleszólni a magyar belügyekbe, ezért nemtelen támadások érték az országot, például a sajtószabadság kapcsán. Országépítő munkával azonban 2019-re eljutottak oda, hogy az Unió legjobb növekedését produkálta az ország. Ezt viszont kettétörte a Covid, az aszály és a szomszédos háború, amely együttesen megmutatta, hogy egy energiakincsekben szegény ország, rendkívül sebezhetővé válik. Felidézte: ebben az időszakban jól jött a kormány 2014-ben elindított rezsitámogatási programja, amivel a háztartásoknak és vállalkozásoknak egyaránt tudtak segíteni. Ennek a megvédésére is szükség van egy jó eredménnyel záródó EP-választásra.

Már csak azért is, – tette hozzá – mert a baloldal Brüsszelben tevékenykedő képviselői még büszkék is rá, hogy megpróbálják akadályozni, hogy a magyar családok, vállalkozások ezekhez a fejlesztési forrásokhoz hozzá tudjanak jutni. Mindezért Varga Mihály bízik abban, hogy a Fidesz-KDNP képviselői nagy számban jutnak be az EP-be.


 

Comments


Hírek

bottom of page