top of page
  • rudolfbanyai

Az önkormányzati felmérés szerint a többség támogatja a Pázmány campus létrejöttét

Csaknem 1200 fő töltötte ki az önkormányzat Pázmány beruházásról szól kérdőívét. Az új campus megvalósítását részben vagy teljes egészében a résztvevők többsége támogatja. A leginkább a fiatalok várják az új egyetemváros létrejöttét.   

Pikó András egyik fő kampánytémájává tette és a helyi lakosokat a beruházó magyar állam ellen hergelte az elmúlt hetekben. Ám mint kiderült a saját közvéleménykutatásuk is azt hozta ki eredményül, hogy a többség támogatja a 2027-re felépülő Campus létrejöttét. A kérdőív eredménye szerint a megkérdezettek 44,2 százaléka támogatja, a 12,7 százaléka részben támogatja, míg a 43,1 százaléka elutasítja az új campus építését.


Becker Pál, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fejlesztési főigazgatója az Indexnek értékelte a felmérés eredményét. Mint mondta: amikor a környező utcák lakói úgy nyilatkoztak, hogy nem támogatják a campus létrehozását, feltehetően az építkezéssel együtt járó átmeneti nehézségek ellen tiltakoztak, és ez emberileg érthető is lehet.


A fejlesztési főigazgató szerint azzal, hogy a lakóhelytől függetlenül mindenkinek lehetőséget adtak a válaszadásra, a felmérés megrendelői elismerték: a Pázmány-campus építése túlmutat a kerületen – írja az index.hu. „Sőt, meg merem kockáztatni, hogy ez egy országos jelentőségű ügy” – mondta Becker Pál a lapnak.


A felmérésből szerinte az is kiderül, hogy a megkérdezettek úgy vélik az önkormányzatnak beruházásokat kellene a kerületbe hoznia.


„A campus építése és a palotanegyedi körzet rendezése egy óriási beruházás, amely pozitív hatással lehet a környéken élők életére”

– mondta Becker Pál, aki szerint nőni fog a zöldterület, feltehetően emelkedni fognak az ingatlanárak, megújul az Esterházy- és a Károlyi-palota, valamint az egyetemi negyed több utcája is. Az építkezés több mint 200 milliárd forintba kerül majd.


Pikó Andrásék azonban politikai megfonotlsából kézzel-lábbal tiltakoztak a beruházás ellen. Helyi védettséget, majd változtatási tilalmat rendeltek el az egykori Magyar Rádió épületeire, amit azóta a Kúria jogszerűtlennek nyilvánított.


Az index megszólaltatta Lánszki Regőt, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkárát, aki arról beszélt: az egyetem Palotanegyedbe költöztetését az önkormányzat is támogatta, mivel ezzel új színfolttal gazdagodik Józsefváros. A Magyar Rádió egykori épületeinek állapota már évtizedek óta folyamatosan romlik, kihasználatlanul és gazdátlanul állnak – tette hozzá, kiemelve: az igazi műemlékvédelem az értékkel bíró épületeket felkarolja, és olyan egységbe integrálja, amitől ezek nem csupán megújulnak, hanem hosszú távon fenntarthatóvá válnak. Majd azzal zárta: a jelenlegi állapotok helyére fenntartható, a mai kor követelményeinek megfelelő épületcsoportot és közparkot képzelnek el.

Commentaires


Hírek

bottom of page