top of page
  • rudolfbanyai

Az önkormányzat cinkosan szemet huny afelett, hogy a kocsmák éjszakába nyúló bulikat tartsanak a lakók pihenésének kárára

Másfél éve keseríti meg az egész környék lakosságának nyugalmát a Kiss József utcai Zsír kocsma, az önkormányzat mégsem nem tesz semmit. Két baloldali képviselő is megoldást ígért még a választás előtt, de nem tartották be szavukat. Egyikük azzal kérkedett: elérte, hogy egy órával korábban zárjon a vendéglátóhely, ám ez is csak egy beváltatlan kampányfogás volt.

A Népszínház és Kiss József utca találkozásánál egy pincehelyiségben alakították ki a Zsír nevű kocsmát, ahol gyakran lépnek fel különböző zenekarok. A vendéglátóegység tavasztól őszig kitelepülésre is kapott engedélyt, így a bulizás itt is zajlik éjszakába nyúlóan a lakosok bosszúságára, akik kétségbeesetten fordultak az önkormányzathoz, eredménytelenül.


A lakosok úgy tudják a kocsma tulajdonosa maga is zenész. Egy a hatodik és a hetedik kerület zenészeiből verbuvált bandát vezet, és ők maguk is gyakran fellépnek, valamint más zenekaroknak is helyet adnak annak reményében, hogy a terézvárosi és erzsébetvárosi bulinegyed határait Józsefvárosra is kitolják.


A Zsír kocsma nem vesz tudomást a lakók pihenési igényéről


A probléma az, hogy nem vesznek tudomást arról, hogy a környékbelieknek is vannak pihenési igényeik, laknak itt kisgyermekek, vagy éppen hajnalban munkába indulók, akiket éjféltájt igencsak zavar a hangos zene, a bulizás zajai – mondja bosszúsan Márta, aki éppen a kocsmával szemközt lakik. A szomszédjánál kisbaba van, aki szintén késő éjszakáig ébren van, mert nem tud aludni a zárt ablakon is beáramló hangzavar miatt.

A lakók közül többen első körben a tulajdonosi kör felé jelezték a problémát, de nem történt semmi érdemi változás. A hely miatt rendszeresen értesítik az önkormányzathoz tartozó közterület-felügyeletet és a rendőrséget is csendháborítás miatt, ám ez csak az akut problémát oldja meg, másnap ugyanúgy folytatódik a bulizás. 


A petíció sem hatotta meg a városvezetést 


Megfogalmaztunk egy petíciót, amelyet csaknem 100 lakos aláírt, mégsem volt foganatja a városvezetés részéről – ezt már Pálovics Emese mondta, aki szintén ott lakik a közelben. Hozzátette: ketten külön-külön is rákérdeztek a jegyzőnél, hogy milyen engedélyei van a vendéglátóhelynek, de csak semmitmondó választ kaptak.


– Még tavaly azzal nyugtattak, hogy csak novemberig bírjuk ki, mert addig van kitelepülési engedélyük, de ezzel sem oldódott meg a problémánk, mert meghosszabbították az engedélyüket, idén is raktak ki asztalokat, székeket – fogalmaz Emese, aki szerint az is komoly probléma, hogy irtózatos mocsok van ott egy-egy buli után, és úgy látja, a helynek még takarítási kötelezettsége sincs.  


A baloldali képviselők mindent megígértek a választás előtt, de nem tartották be szavukat


Két baloldali képviselő is megoldást ígért, egyik sem tartotta be a szavát. Márta Erőss Gáborral, a Népszínház negyed egyik képviselőjével beszélt. Erőss azt ígérte megpróbál intézkedni, de nem történt semmi érdemi változás. Egy másik – júniusban megválasztott önkormányzati képviselő is azzal kérkedett, hogy megoldotta a lakosok gondját.

„Úgy döntöttem, saját kezembe veszem az ügyet, felkerestem a Zsír tulaját, és megbeszéltem vele, hogy a helyiek tudjanak pihenni, a közös együttélés érdekében, mostantól vasárnap és csütörtök között zárjon be 11-re, hogy a helyiek biztosan tudjanak pihenni”  – írta Shakkour Aram a Szikra képivselője.


– Jól hangzott, de egyáltalán nem így lett – mondja Ágnes, aki egy saroknyira lakik a Zsírtól, de otthonában is hallja a bulizás zaját. – A minap éjfél előtt pár perccel is nyitva voltak. Nem tűnt fel, hogy betartanák az ígéretüket – tette hozzá.  


A lakókat zavaró helyek a városvezetés támogatását élvezik


Ágnes elmondása szerint kocsma régen is működött ezen a helyen, de este kilenckor bezártak. A covid idején volt egy tulajdonosváltás és azóta éjszakába nyúló a zajongás – panaszolja, hozzátéve, eddig az Auróra kocsmával kellett küzdeniük a lakóknak, most itt a Zsír is, és láthatóan mindkét hely a városvezetés támogatását élvezi a lakókkal szemben.


Márta azért érzi arculcsapásnak a környék bulinegyeddé tételét, mert amikor 10 éve megvette a lakását, nem volt ilyen zajforrás. Ezek a vendéglátóhelyek kényszerítik őket ebbe az élhetetlen helyzetbe és zavarják az éjszakai pihenésüket.

Comentários


Hírek

bottom of page