top of page
  • rudolfbanyai

Amerikai, holland és uniós pénzből erősítették meg a Jámbor András alapította Mércét

Hat év alatt gyakorlatilag megduplázta bevételét a Mérce elnevezésű szélsőbaloldali híroldal. Egy beszámoló szerint tavaly a választásokra hivatkozva amerikai, holland és uniós pénzekből erősítették meg a Jámbor András-féle portált.

Egy Hivos Foundation nevű, LMBTQ-jogokat terjesztő szervezeten keresztül amerikai és holland és uniós költségvetési források érkeztek tavaly a szélsőbaloldali Mérce nevű portálhoz – írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja az egyesület tavalyi beszámolója szerint a pénzeket kifejezetten a 2024-es választási évre hivatkozva kapták.

Továbbá kaptak mintegy hatmillió forintnak megfelelő összeget a holland kormánytól, csaknem négymillió forintot Brüsszeltől, illetve a Soros-egyetemtől ötezer dollárt többéves időszakra.



A napilap szerint a portált fenntartó Kettős Mérce Blog Egyesület bevételei 2018-ban még alig haladták meg a 33 milliót, 2023-ban azonban már több mint hetvenmillió forintra rúgtak. A számottevő növekedés ahhoz képest, hogy. A 2019-es önkormányzati választás évében sikerült „minőségi ugrást” tenniük. Éppen akkor, amikor Jámbor András korábbi főszerkesztő Karácsony Gergely főpolgármesteri hivatalában lett tanácsadó.


A Mérce finanszírozása egyre szövevényesebb. A tavalyi hetvenmilliós bevételének elenyésző része folyt be magánszemélyektől: például az szja-felajánlásokból 4,1 millió (kevesebb, mint 2022-ben), tagdíjból 13 ezer forint (szintén kevesebb, mint egy évvel korábban), miközben a főösszegük csaknem nyolcmillióval nőtt – írja a Magyar Nemzet, hozzátéve: a támogatók között megtalálható az Európai Unió, a Soros-egyetem, a Holland Emberi Jogi Alapítvány és a Journalismfund.eu-t is.


A teljes cikket itt lehet elolvasni.


תגובות


Hírek

bottom of page