top of page
  • rudolfbanyai

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusa növeli a Palotanegyed értékét

A munkaterület körbekordonozásával szerdán délelőtt megkezdődtek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új belvárosi campusának kivitelezési munkálatai a Magyar Rádió egykori székházának helyén. Megújulnak a főúri paloták, növelik a zöldfelületeket. Lánszki Regő államtitkár sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Minden ide elköltött egy forint a környéken további négy-öt forintnyi értéknövekedést fog jelenteni.

Bár Pikó András kampányfogáskét tekintett rá, és minden eszközzel megpróbálta gáncsolni, mégis elindul a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új Campusának építése a Palotanegyedben.


A helyszínen sajtótájékoztatót tartott Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, aki elmondta: a szeptemberben kezdődő bontási munkálatok jövő tavaszig tartanak. Az ezt végző cég kiválasztásakor szempont volt, hogy

a lehető leggyorsabban, a legkisebb szállópor-kibocsátás mellett, a legszigorúbb rezgésvédelmi és veszélyesanyag-kezelési szabályokat betartva vállalja a munka elvégzését.

Mint kifejtette: néhány hónapon belül elkészülnek az engedélyeztetéséhez szükséges dokumentumok és a kiviteli tervek, így a bontás befejeződése után megkezdhetik az építési munkálatokat.


Az államtitkár hangsúlyozta: nyitottak minden olyan racionalizálási javaslatra, ami nem jelent minőségi engedményt. Mindazon változtatási igényeket, amelyek magát az egyetemi campus beruházását ellehetetlenítik, nem tudtuk akceptálni - jegyezte meg a tervváltoztatásokról szóló egyeztetésekről.

A jelenleg lepusztult zárványterületen olyan innovatív, térben minden irányba nyitott oktatási intézményt hoznak létre, amelyben a mostani hétről 20 százalék fölé emelkedik a zöldterületek aránya, így itt - olasz mintára - kis terek laza hálózatával jöhet létre egy kifejezetten élhető városrész – emelte ki, hozzátéve: eközben a területen álló mindhárom palotát felújítják, funkcióval töltik meg a szomszédos Magyar Nemzeti Múzeumhoz is méltó módon.

Nem fordulhat elő, hogy a munkálatok miatt bármelyik környékbeli lakás károsodik, vagy funkciója sérül.

Minden ide elköltött egy forint a környéken további négy-öt forintnyi értéknövekedést fog jelenteni - hangsúlyozta az államtitkár.


Lánszki Regő szerint az elmúlt 35 évben ekkora értékű oktatási intézményi beruházás nem történt Magyarországon, amivel a projekt az egyik legnagyobb volumenű, Budapest léptékben is meghatározó állami beruházás.

 

Comments


Hírek

bottom of page