top of page
  • rudolfbanyai

A mennyei rakott krumpli titka, a jó kolbász

Jól tud, mert nagyon szeret is főzni Balog Géza, akit sokan ismernek Józsefvárosban, hiszen a 10. egyéni választókörzet fideszes képviselő-jelöltjeként azon dolgozik, hogy változás legyen a kerületben. Bár, emellett nem sok mindenre van ideje, de mivel a gasztronómia művészete igazi kikapcsolódás számára, megmutatta, hogyan készül a konyhájában a top listás rakottkrumpli - áll a Hírnyolc hetilapban.

–A konyhaművészet szeretetét otthonról hozom, mert nemcsak anyukám, de apukám is nagyon jól főz, kiváltképpen az olyan egytálételeket, mint a sertéspörkölt vagy a levesek – mesélte Géza, aki azt is elárulta, hogy a családi ünnepi asztal legnagyobb kedvence a birkapörkölt, bár mint mondta, nem könnyű igazán jó birkahúst találni manapság.


Együtt vacsorázik nyolc hónapos kisfiával


Nem meglepő tehát, hogy a mostani divat ellenére feleségével nem tértek át a reformkonyhára, a kiadós magyaros ételekért rajonganak:– Tartózkodunk a tejszínes csirkemelltől, nagyon nem szeretjük a tejszínes ételeket. Sokkal inkább vagyunk a rántott szelet híve. Az ételekben nálunk mindig domináns a paprika és a fűszerek illetve a kolbász és persze disznózsírral készüljön minden – fejtette ki Géza.A képviselő-jelölt elmesélte, hogy amióta apa lett – kisfia nyolc hónapos– arra ügyel, hogy mindig együtt vacsorázzanak. Géza általában hatalmas adag ételt készít, de miután élelmiszert soha nem dobnak ki, ezért „újrahasznosítják” és kitalálják, hogy a maradékból mi mást lehetne készíteni.

„Változásra, a józan észre van szükség Józsefvárosban”


Bár Géza gyakran átvállalja a főzést feleségétől, mostanában nem sok ideje marad erre, mert rengeteg megoldásra váró probléma van a kerületben. Ezeket ő maga is tapasztalja, de sokan kérik a segítségét is a tarthatatlan állapotok miatt.–A baloldali vezetésű önkormányzat által, a Magdolna utca 33-ba tervezett drogelvonó helyiség miatt nyújtottam be petíciót a helyi református egyházzal karöltve. Többek között azért, mert a helyi lakosok ellenzik, hogy egy ilyen funkciójú találkozóhely nyissa meg kapuit a szomszédságukban. Attól tartanak, hogy az amúgy is fertőzött városrészbe vonzaná a drogosokat és a dílereket, akikből sajnos már most is rengeteg van a környéken – mutatott rá. – Annyit sikerült a petícióval elérnünk, hogy eddig nem kaptak engedélyt és az önkormányzat újra napirendre tűzi a témát. Mint mondta, a drogosoktól azért tartanak az emberek, mert a nyomasztó és félelmetes látványu k mellett a bűncselekmények, rongálások, lopások is elszaporodtak miattuk, ráadásul rengeteg pénzbe kerülnek a javíttatások a házakban, amely a közös költség miatt közvetetten a lakókra ró plusz anyagi terhet.


Orczy tér és környéke: állandó rendőri jelenlét kell


- Nagy változásra van szükség Józsefvárosban – mondta Géza, aki a választások utáni első intézkedésként a közbiztonság helyrehozását tűzte ki célul, amelyhez úgy véli állandó rendőri kitelepülésre és jelenlétre van szükség az Orczy téren és környékén. A közbiztonság Pikó András vezetése alatt, 20-30 százalékkal romlott Józsefvárosban, miután a baloldali városvezetés hatályon kívül helyezte a Sára Botond korábbi polgármester és a fideszes városvezetés által meghozott, közbiztonságot elősegítő rendeletet, a rendőrséggel való együttműködést. Ma a közterület-felügyelők a szükségeshez képest fele annyian vannak, polgárőrség pedig egyáltalán nincs, így tudtak visszaszivárogni a dílerek és drogosok 2019 után–sorolta Balog Géza, aki a közlekedési és parkolási rendet is helyreállítaná. Véleménye szerint, Pikó Andrásék „labirintusa” élhetetlenné teszi a kerületet, a lakosok bosszankodnak a forgalmirend változtatások miatt, óriási dugók vannak mindenfelé és megnőtt a szmog:- A változtatáshoz, mindenképpen a lakosság bevonása szükséges. A tapasztalataik és javaslataik mutathatják ugyanis meg az aktuális igényeket, a valódi és gyakorlati problémákat és kérdéseket – mondta.


Így készül Géza kedvence, a kolbászos rakott krumpli


Géza a beszélgetés közben egy ízgazdag, tradicionális rakottkrumplit készített, hiszen a töltött káposzta mellett ez az egyik kedvence.

Ehhez sós vízben megfőzött 1 kg krumplit héjjával és hat tojást. A burgonyát meghámozta és 2 cm-es szeletekre vágta, majd az ugyancsak megfőtt tojást a tojás-szeletelővel vékonyra vágta. Az ízlés szerinti mennyiségű kolbászt egy kicsit elősütötte a sütőben, hogy kiengedje a zsírját. Mint mondta, ő a kolbászt nem karikára vágja, hanem nagyobb szeletekre, így teszi a rakott krumpliba, amit jénai tálban süt meg 200 fokos sütőben. A tálba rétegesen helyezi el a felszeletelt krumplit, a tojást, aztán újra egy réteg krumplit és tojást, a tetejére pedig sűrű tejfölt tesz. Mint mondta fontos, hogy minőségi legyen a tojás, és a krumpli, ahogyan a kolbász is. Géza elárulta: a hozzávalókat a piacról veszi, de a kolbász más kérdés. –Évente kétszer vidéki "portyára" megyek kedvenc kolbász készítőmhöz, aki a gyerekeit és unokáit már egy évesen megkóstoltatta a finom háztájival, engem pedig rendre békési pálinkával köszönt.

Comments


Hírek

bottom of page