top of page
  • rudolfbanyai

A kulturális intézményeket szétverő Pikó újra azt ígéri, hogy a kultúra központjává teszi Józsefvárost

Öt évnyi kulturális rombolás után a kampányban már a magyar kultúra központjává tenné Józsefvárost Pikó András – legalábbis ezt ígéri új videójában. Ismét. Hiszen visszatekintve a 2019-es programjára mindezeket már egyszer megígérte. Annak az lett a vége, hogy bezáratta a Józsefvárosi Galériát, száműzte a Zászlómúzeumot, leépítette a Józsefvárosi Cigányzenekart és elvette a kerületiek kedvezményes színházbelépőjét.  


Józsefváros a magyar kultúra szíve – mondja Pikó András közösségi oldalára feltöltött videójában, felsorolva, hogy milyen állami kulturális intézmények vannak a kerületben, amihez semmi közen nincsen a polgármesternek.


Jól működő galéria helyett egy ki sem nyitott múzeum


A jobboldali elődei által felújított tereken magyarázza, hogy mi mindent tett ő a kerület kulturális életéért. Ez viszont egy nagyon rövid lista, ugyanis leginkább arról szól, hogy számos a baloldalhoz kötődő művészeti csoportot sikerült idecsábítania, akiket aztán így vagy úgy pénzel a józsefvárosiak adóforintjaiból. Eredményként említi, hogy létrehozták a Józsefvárosi Múzeumot, amiről elhallhatja, hogy a mai napig nem nyitott meg, holott annak vezetője már évek óta felveszi a fizetését.

Arról is beszél Pikó, hogy ő visszaadja a magyar kultúrát Józsefvárosnak és felsorolja mi mindent vállal ennek érdekében. A Rákóczi téri vásárcsarnokba például rendezvényeket vinne és további művészeket hozna a kerületbe.


Ismerősen csengő mondatok. Nem véletlenül, hiszen ezeket már 2019-ben egyszer megígérte. Az öt évvel ezelőtti programjában ott áll támogatják a kulturális kezdeményezéseket, hogy Józsefváros a főváros kulturális életének igazi centrumává váljon. Nem történt tehát más, csak leporolta a régi programját, amelyet új köntösbe tekerve ismét megígér.


Pikó kulturális bűnlajstroma: kedvezmények elvonása, intézmények bezáratása


Na de mi is történt a Pikó vezetése alatt a kultúra területén? Olyan kulturális rombolást, mint amilyet a baloldali polgármester véghezvitt csak a kommunizmus ideje alatt tudtak felmutatni.

Kezdve a Józsefvárosi Galéria bezáratásával, amely a kerület kulturális fellegvára volt évtizedeken át és ingyenes programokat biztosított az óvodás korúaktól a szépkorúakig minden lakosnak. A kézműves foglalkozásoktól a koncerteken és a kiállításokon át a workshopokig és előadásokig minden szegletét lefedve a kultúrának. Na ez valamiért nem tetszett Pikónak, aki pénzhiányra hivatkozva tett lakatot az intézményre, holott utóbb kiderült mindig is volt a működtetésére elegendő forrás. Ugyanazzal a lendülettel bezátta a világon egyedülálló zászlómúzeumot, valamint leépítette a Józsefvárosi Cigányzenekart is.

Utóbbi kettőt a jobboldal mentette meg Pikó-féle pusztítástól. Ezen felül Pikó leállította a családok kedvenc rendezvényét a korábban évenként megtarott Tündértalálkozót, valamint elvette a nyugdíjasoktól a színházlátogatási kedvezményeket is.


Elődei által felújított tereken magyarázza a bizonyítványát Pikó


A józsefvárosiak emlékeznek ezekre a rombolásokra. Egy hozzászóló azt írta Pikónak: „Bla bla bla. Mondja a semmit, és közben a szép helyeken sétálgat, mint a Mátyás tér, Corvin negyed, pont amihez magának semmi köze. Ellenben amihez köze van ott nem sétál. Javaslom a Népszínház utcát, II János Pál pápa teret, Dankó utcát, Illés utcát. Menjen vissza a rádióba, ott talán nem ennyire kártékony.” – fogalmazott Sándor.

Comentarios


Hírek

bottom of page