top of page
  • vsomorjai

A jobboldal felújította, Pikó bezáratta a kerület kulturális fellegvárát

Pikó egyik legfájdalmasabb merénylete a kultúra ellen az volt, hogy a jobboldal idejében, 2013-ban teljeskörűen felújított és patinás múltra visszatekintő Józsefvárosi Galériát sunyi módon, valótlanságot állítva pénzhiányra hivatkozva zárta be. A kiállítótér helyére a polgármester egy múzeumot képzelt el, ami azóta sem nyitott ki, pedig minden évben elmondják, hogy már szinte elkészült.   


A Józsefvárosi Galéria a kerület kulturális életének egyik alapköve volt. Múltja az 1970-es évekig nyúlik vissza, amikor egy önszerveződő szellemi műhely jött létre a József körút 70. alatt. A kiállítótér 2008-ra kifulladt, új életet a Kocsis Máté és Sára Botond vezette önkormányzat lehelt belé, amikor 2013-ban teljeskörűen felújították. A Józsefvárosi Galéria ingyenes programokat kínált a kerület lakóinak az óvodáskortól a szépkorúakig: kiállítások, koncertek, előadások, kézműves programok váltották egymást egészen addig, amíg Pikó András pénzhiányra hivatkozva be nem záratta 2021-ben, éppen a Magyar Kultúra Napja alkalmából. 


Mint utólag kiderült, szó sem volt pénzhiányról, politikai döntés áldozata lett a kerületiek egyik kedvelt kulturális intézménye.


Helyére Pikóék egy Józsefvárosi Múzeumot terveztek még három évvel ezelőtt. Azóta is folyamatosan azt halljuk, hogy azt hamarosan megnyitják, azonban - ahogyan sok más ötletük - ez sem valósult meg.


Úgy tűnik azonban, hogy arra megfelelő a csak papíron létező intézmény, hogy az élére kinevezett személyek fizetést kapjanak.


Haverkifizető vagy ingyenes kulturális programok a józsefvárosiaknak? Erről is döntenünk kell június 9-én.

Comments


Hírek

bottom of page